Kategorier
Inredning

Stuckatur Stockholm – ge bostaden lite klassisk skönhet

Stuckatur – i en vanlig bostad i Stockholm? För många så handlar stuckatur i Stockholm om klassiska byggnader i Gamla Stan, om nobla våningar på Östermalm och om exklusiva villor på Lidingö. Sant är att stuckatur är vanligt förekommande i sådana, men lika sant är också att stuckatur fungerar perfekt även i en vanlig bostad.

Stuckatur är ett klassiskt hantverk som används för utsmyckning på – och inuti – byggnader sedan tusentals år tillbaka. Ett klassiskt hantverk, men som numera tillverkas med modern teknik och det senare är också en av de starkaste anledningarna till varför vacker stuckatur i Stockholm numera även syns i moderna bostäder.

Stuckatur ramar in exempelvis en vägg eller ett tak, det fångar blicken och det har en förmåga att höja den övriga inredningen och stilen i bostaden. Lösningen andas klass, den andas historia och den andas både lyx och flärd.

Stuckatur i Stockholm på frammarsch igen

Det handlar helt enkelt om en utsmyckning som – för en relativt billig peng – kan ta din bostad till nästa nivå. Väljer du stuckatur så väljer du, helt enkelt, ett större fokus på det vackra. Hur din stuckatur sedan ska se ut – och var den ska placeras – är upp till dig och den tillverkare du väljer i Stockholm.

Ett råd i detta är att alltid se till erfarenhet. Du kan exempelvis idag köpa stuckatur i Stockholm i en vanlig bygghandel, men å andra sidan: hur unikt blir det? Väljer du en erfaren och kunnig tillverkare så garanteras du en mer personlig och unik lösning. En lösning som du dessutom med fördel kan bolla fram tillsammans med företaget som, utifrån dina vaga planer, kan skapa stuckatur som verkligen fungerar i din bostad.

Funkis i Sverige blev döden för stuckatur?

Stuckatur är en vattendelare och har egentligen fört en ganska blygsam tillvaro i vårt land sedan 40-talet. Det var ungefär då som Funkisstilen slog igenom på allvar och de rena, raka och funktionella lösningarna skulle ta plats. Stuckatur rymdes definitivt inte i den värld som exempelvis Gunnar Asplund skapade där allt onödigt skulle placeras på historiens soptipp.

Funkis är såklart även den en attraktiv stil och givetvis ska även de funktionella lösningarna premieras i våra liv. Men, ärligt talat: behöver vi inte vacker stuckatur i Stockholm? En stad som är så vacker kan aldrig må sämre av lite mer skönhet, eller hur?