Kategorier
Inredning

Vad är homestyling?

Homestyling innebär att man inreder en bostad eller fastighet inför försäljning. Ofta så inreds och stylas bostaden innan fotografering och sedan lämnas den så i en månad så att den även är stylad under visningarna. Homestyling är ett svenskt ord. På engelska heter samma fenomen home staging.

Är homestyling effektivt?

Det är svårt att mät vad det har för inverkan då samma bostad sällan säljs två gånger men man tror att homestyling ökar värdet på en bostad med mellan 3-10%. Det blir då ganska mycket pengar eftersom bostäder generellt går för mångmiljonbelopp. Att anlita en inredare som erbjuder den här typen av tjänst är därför en god ide. Homestyling går dessutom att dra av på reaskattevinsten.

Vad gör inredaren när den “stylar”?

Ganska ofta kan man välja på olika paket där man man kan bestämma hur omfattande man vill att stylingen skall vara. Det kan röra sig om allt från att inredaren använder den inredningen och de möbler som du själv har och kanske köper hem lite färska blommor till att inredaren tar in ett helt nytt möblemang och gör allting från grunden. Hur länge möblemanget eller stylingen skall stå brukar också ha inverkan på proset och självklart hur stor bostaden eller fastigheten som skall stylas är.

Hur skiljer sig homestyling från vanlig inredning?

Homestyling handlar om att öppna upp hemmet för en bredare publik så att många människor skall kunna fantisera om att kunna bo eller ha en verksamhet där. Det handlar om att få människor att fantisera snarare än att skapa praktiska lösningar eller inreda efter särskilda behov som en särskild klient eller kund har.

Med homestyling vill man också gärna visa hemmet som stort och rymligt snarare än att avgränsa, vilket kanske kan vara mer praktiskt i en vardaglig situation.

Vilken utbildning har homestylister?

Det är väldigt olika. Vissa är inredningsarkitekter, andra är självlärda eller har gått enstaka kurser. Gemensamt för alla de som arbetar är att de har ett stort intresse och att de har byggt upp kunskap och erfarenhet kring hur man inreder på ett säljande vis under lång tid.